Verhuizen om te groeien
Bouwkranenspecialist De Ceuster verhuisde dit jaar van Lommel naar Geel. De verhuis — mee mogelijk gemaakt door een achtergestelde lening bij PMV — moet de verdere groei en ontwikkeling van de firma mogelijk maken die kranen verhuurt, verkoopt, onderhoudt en transporteert.
Het was vader Yvo De Ceuster die het bedrijf startte in 1985 als een leverancier van betonmolens, bouwliften en werftoebehoren. In 1988 startte de levering van bouwkranen aan aannemers en projectontwikkelaars. Later werden die activiteit de focus van het bedrijf. De Ceuster verhuurt, verkoopt, onderhoudt en transporteert vandaag bouwkranen in de hele Benelux: snelmontagekranen voor kleine residentiële bouwprojecten en torenkranen voor grote projecten (die beide aangepast transport en montage vergen). Het bedrijf ziet zichzelf als servicebedrijf: het ontwikkelt daarvoor zelfs innovatieve toepassingen zoals een ‘cranes as a service’-platform waarbij klanten betalen op basis van het werkelijke gebruik van de kranen.
Focus op één merk
De 120 kranen in portefeuille zijn van het merk Gru Dalbe, een Italiaanse leverancier van snelmontagekranen en torenkranen waarmee De Ceuster — vandaag geleid door zoon Davy — een exclusief samenwerkingscontract heeft. De kranen van Gru Dalbe zijn een betaalbaar alternatief voor topmerken als Potain of Liebherr. De focus op één merk heeft het voordeel dat de 25 technici van De Ceuster zowat elke kraan kunnen herstellen en dus een zeer snelle service kunnen aanbieden. Bovendien leidt het tot een efficiënter voorraadbeheer met minder wisselstukken. Ook het transport in eigen beheer is een onderdeel van het hogere serviceniveau waarmee De Ceuster zich in de markt wil onderscheiden. Aannemers worden immers steeds veeleisender en willen ontzorgd worden: de kraan die ze inzetten, moet altijd operationeel zijn zonder storingen: een niet-werkende kraan is immers een stevige kost. Een snelle service is dan cruciaal, en dat mag iets kosten. Door kranen met sensoren uit te rusten, wil De Ceuster overigens ook preventief aan onderhoud gaan doen, zodat die ‘slimme kranen’ optimaal kunnen ingezet worden. De data die de sensoren verzamelen, zullen met behulp van artificiële intelligentie worden geanalyseerd om het onderhoud te optimaliseren en een langere werking te verzekeren.
Verhuiscoach
Het bouwkranenbedrijf kocht de site van bouwbedrijf Janssen (2,5 hectare) in Geel, paste de terreinen aan en verhuisde begin dit jaar. De hele koop- en verhuisoperatie, met een prijskaartje van zo’n 10 miljoen euro, was nodig voor de verdere groei. Met de verhuis naar de strategisch gelegen site met twee kantoorcomplexen (een deel van de site wordt verhuurd aan Polycasa, een belangrijke producent van plaatmateriaal in kunststof) verhoogt De Ceuster haar concurrentiepositie in de markt. In Geel kan de firma haar ateliers efficiënter inrichten, het voorraadbeheer optimaliseren én enkele belangrijke operationele kosten, zoals brandstof uitsparen of optimaliseren. De ligging is immers uitstekend: met klanten in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant is Geel een veel betere logistieke uitvalsbasis dan Lommel. Voor de verhuis nam de firma een communicatiecoach onder de arm om de personeelsleden optimaal te betrekken bij de operatie. Om de aankoop van de site mogelijk te maken, maakte de ondernemer gebruik van een achtergestelde lening bij PMV.
Om de aankoop van de site mogelijk te maken, maakte ik gebruik van een achtergestelde lening bij PMV.
Davy De Ceuster