Nieuws

Cartagenia wordt overgenomen door Agilent Technologies.

Leuvense spin-­‐off realiseert succesvolle exit
 

 

Leuven (België), 4 mei 2015 – Cartagenia kondigt vandaag haar overname aan door Agilent Technologies, gevestigd in Santa Clara en wereldwijde leider in life sciences, diagnostiek en chemische toepassingen. Cartagenia ontwikkelt klinische software-­‐oplossingen voor genetische laboratoria, artsen en ziekenhuizen, ter ondersteuning van de analyse en interpretatie van genetische testen.

“De vooruitgang in de medische genetica is enorm. De technologische ontwikkelingen in het lab volgen elkaar in een snel tempo op. Er komen ook voortdurend nieuwe genetische testen bij, we krijgen steeds meer inzicht in het ontstaan van erfelijke aandoeningen, en nieuwe therapieën worden ontwikkeld die afgestemd zijn op het genetisch profiel van de patiënt. Genetische laboratoria worden hierdoor geconfronteerd met enorme hoeveelheden data, en de efficiënte en correcte analyse en interpretatie daarvan wordt steeds moeilijker. Laboratoria moeten op een nieuwe manier gaan werken”, aldus Herman Verrelst, CEO van Cartagenia.

Cartagenia werd in 2008 opgericht als spin-­‐off van het Centrum voor Menselijke Genetica van UZ Leuven en het departement Electrotechniek van KU Leuven. Herman Verrelst vervolgt: “Leuven is altijd al toonaangevend geweest op het gebied van medische genetica. We zijn enorm trots dat Cartagenia’s software zo snel hét geprefereerde analyse-­‐ en interpretatieplatform is geworden van een groot aantal diagnostische laboratoria wereldwijd. We zijn onze aandeelhouders, Capricorn ICT Arkiv, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, Biover II en het KU Leuven Gemma Frisius Fonds enorm dankbaar voor hun financiële steun en vertrouwen.”

Agilent, met hoofdzetel in Santa Clara (Californië, USA) en een jaaromzet van 4 miljard dollar in 2014, werd in 1999 opgericht als spin-­‐off van Hewlett Packard. Agilent is een pionier op het gebied van technologieën voor laboratoria, met toepassingen in de voedings-­‐, milieu-­‐, energie-­‐, farmaceutische, onderzoeks-­‐ en diagnostische industrie.

Na de overname door Agilent wordt Cartagenia een business unit onder Agilent’s Genomics and Diagnostics Group. “Dankzij deze overname zullen we het enorme potentieel van onze klinische software maximaal kunnen benutten. Door onze krachten te bundelen met Agilent kunnen we bovendien steunen op hun enorme commerciële expertise, waardoor we onze nieuwe producten in medische genetica nog sneller naar de markt zullen kunnen brengen”, aldus Herman Verrelst.

Paul van Dun, Algemeen Directeur Leuven Research & Development : “We zijn enorm trots dat een gerenommeerd bedrijf uit Silicon Valley naar Leuven trekt om toptechnologie in huis te halen. Het bewijst dat we met de kennis en technologie die aan onze universiteit ontstaat op wereldniveau spelen en dat we in staat zijn deze succesvol te valoriseren. ”

“Als investeerder van het eerste uur zijn we verheugd te hebben kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van Cartagenia tot een marktleider in zijn domein. De verkoop aan Agilent laat toe om die positie vanuit Vlaanderen verder te versterken. Cartagenia is een mooie illustratie van hoe een uitstekende technologie gecombineerd met uitmuntend ondernemerschap kan leiden tot een succesverhaal voor alle stakeholders. ” zegt Bram Vanparys, Senior Investment Manager Life Sciences bij PMV.

Katrin Geyskens, partner bij Capricorn Venture Partners: “Het parcours van Cartagenia is indrukwekkend. Het toont aan dat het mogelijk is om vanuit België en op een kapitaalefficiënte manier een wereldspeler uit te bouwen. Als investeerders hebben we hiervoor kunnen rekenen op een excellent team dat altijd ‘the extra mile’ wil gaan. Het was een grote troef dat we met alle betrokkenen; investeerders, management en de universiteit, op dezelfde golflengte zaten doorheen het hele proces van start tot succesvolle exit.”

Annie Vereecken, Biover II, voegt toe: “Het groei-­‐traject van Cartagenia, van software bedrijf tot wereldwijde speler op het gebied van genetica en reproductieve geneeskunde, heeft me ongelooflijk geboeid. Ik ben blij te zien dat de producten op het gebied van prenatale diagnose en IVF testen – die mij persoonlijk heel nauw aan het hart liggen -­‐ via Agilent versneld hun weg naar de patient zullen vinden.”

 

Voor meer informatie:
Imke Debecker, Marketing and Communications Manager Cartagenia: E-­‐mail: Imke.debecker@cartagenia.com
GSM: 0497364507


Over Cartagenia

Cartagenia levert diagnostische software, database-­‐systemen en aanverwante diensten aan genetische labo's en clinici, zodat deze klinisch relevante genetische analyses snel en efficiënt kunnen uitvoeren en patiënten en verzorgers hoogwaardige genetische interpretatie en begeleiding kunnen aanbieden.

Het Cartagenia Bench platform is ontwikkeld met behulp van een gecertificeerde ISO13485 Quality Management System en is geregistreerd bij de FDA in de Verenigde Staten als een klasse 1 Medisch Hulpmiddel en als een klasse 1 Medisch Hulpmiddel in Europa in overeenstemming met de essentiële eisen en bepalingen van de richtlijn 93 van de Raad / 42/EEC betreffende medische hulpmiddelen, en met de relevante geharmoniseerde normen EN ISO62304.
Meer informatie: www.cartagenia.com


Over Agilent

Agilent Technologies Inc. (NYSE: A), wereldwijde leider in life sciences, diagnostiek en chemische toepassingen, is de toonaangevende partner van laboratoria wereldwijd. Agilent ontwikkelt instrumenten, software, diensten en consumables voor laboratoria en heeft klanten in meer dan 100 landen wereldwijd. In 2014 realiseerde Agilent een omzet van 4 miljard USD. Het bedrijf heeft ongeveer 12000 werknemers wereldwijd.
Meer informatie: www.agilent.com
 

top

10/08/2015 PMV-dochter Participatiefonds Vlaanderen financiert 200ste dossier na één jaar

Participatiefonds Vlaanderen - een dochter van PMV - financiert na één jaar zijn tweehonderdste investeringsdossier

Lees meer over dit nieuwsitem

24/06/2015 PMV zoekt kandidaten voor ontwikkeling Gentse Leopoldskazerne

PMV zoekt namens de provincie Oost-Vlaanderen een geschikt consortium voor de herontwikkeling van de Leopoldskazerne aan de Gaspar de Crayerstraat 2, hartje Gent.

Lees meer over dit nieuwsitem

17/06/2015 Bereikbaarheid PMV, nieuw verkeersplan Brussel

Vanaf  29 juni 2015 krijgt Brussel een nieuw verkeersplan.

Vanaf dan zullen er in het centrum bijkomende straten aan de voetgangers worden gegeven, breidt het fietsnetwerk uit en test men gedurende acht maanden een nieuw circulatieplan.

Dit nieuwe plan, met de verkeersvrije Anspachlaan in de buurt, zal invloed hebben op de bereikbaarheid van PMV. Hieronder vindt u de autokaart, met aanduiding van de nieuwe rijrichting en de autovrije straten.

Voor onze bezoekers blijven vooral de publieke parkings: Dansaert 1 en 2, Lepage en Parking 58 vlot bereikbaar.

Meer info hierover vindt u hier
 

Lees meer over dit nieuwsitem

28/05/2015 Imec en Johns Hopkins University gaan in zee met Marc Coucke, Michel Akkermans en PMV

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec en het Amerikaanse Johns Hopkins University gaan samen met Marc Coucke, Michel Akkermans en de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV, miDiagnostics oprichten voor de ontwikkeling van miLab. miLab zal een volledig medisch laboratorium integreren op een chip van slechts enkele cm2. De chip zal volledig op zichzelf moleculen of cellen in lichaamsvloeistoffen analyseren (DNA, proteïnen, virussen, bloedcellen, ...). Het unieke aan miLab is dat het alle stappen van de test zal integreren, gaande van de staalafname en de verwerking van het staal tot de analyse van de resultaten. Vandaag de dag gebeuren zo’n testen nog in gespecialiseerde labo’s. 

Lees meer over dit nieuwsitem

28/05/2015 PMV en Open Wervendag

Zondag 31 mei vindt voor de negende keer de Open Wervendag plaats. Van 10 tot 17 uur zullen de verschillende bouwbedrijven u van op de eerste rij een inzicht verschaffen in verschillende bouwprojecten die Vlaanderen in de toekomst vorm zullen geven. Het gaat dan om woon- en kantoorgebouwen, bruggen tunnels, sluizen, ziekenhuizen en zorginstellingen, cultuur-, recreatie- en administratieve centra, windmolenparken, sluizen,…


PMV is in diverse rollen betrokken geweest bij één derde van de 34 grote infrastructuur- en vastgoedwerven op de Open Wervendag.


Het gaat om de volgende projecten:

http://www.openwervendag.be/strabag-belgium-nv/2015/antwerpen-x-syntra-10/

http://www.openwervendag.be/artes-roegiers-(1)/2015/blue-gate/

http://www.openwervendag.be/groep-van-roey-nv/2015/sportoase/

http://www.openwervendag.be/democo-(1)/2015/nieuwe-school-sint-jozefscollege-aarschot/

http://www.openwervendag.be/houben-nv/2015/kunsthumaniora-hasselt/

http://www.openwervendag.be/interbuild/2015/oprichten-van-een-nieuwe-school/

http://www.openwervendag.be/cordeel-zetel-hoeselt/2015/viio/

http://www.openwervendag.be/thv-basisschool-de-tol-riemst/2015/basisschool-de-tol-riemst/

http://www.openwervendag.be/alheembouw-nv/2015/dbfm-scholen-van-morgen-kta-plus-sbso-oostende/

http://www.openwervendag.be/algemene-aannemingen-van-laere-nv/2015/scholen-van-morgen-gent/

http://www.openwervendag.be/thv-epc-via-brugge/2015/a11-autosnelweg/

Lees meer over dit nieuwsitem

18/05/2015 Via-Invest krijgt wereldwijde erkenning met internationale prijs

Via-invest wint op de Partnerships Awards 2015 de Silver Award in de categorie ‘Government PPP Promoter of the Year’ (global award). De Partnership Awards worden door een onafhankelijke internationale jury toegekend.

Via-invest dankt deze erkenning aan het baanbrekende werk op vlak van publiek-private samenwerking (PPS) en de resultaten van het voorbije jaar. Het project A11 was daarbij essentieel aangezien het internationaal geroemd wordt als een pilootproject voor de financiering van infrastructuur via projectobligaties met ondersteuning van de Europese Investeringsbank (EIB) en daarmee een mijlpaal was in Europa voor de financiering van PPS-projecten. Daarnaast wordt A11 erkend als een project waar tijdens het aanbestedingstraject sterk gestuurd is op ruimtelijke kwaliteit en een integrale benadering zodat het project ook op vlak van architectuur en inpassing in het landschap een voorbeeld is voor toekomstige infrastructuurprojecten in Vlaanderen.

Twee andere projecten van Via-Invest, met name R4-Zuid en Noord-Zuid Kempen, die in 2014 werden opgeleverd en open gesteld dragen ook bij tot het oordeel van de jury om deze prijs aan Via-Invest uit te reiken. Beide projecten liepen voor op de initiële planning en zijn ook binnen het vooropgestelde budget gerealiseerd. Ook op dit vlak hebben de projecten van Via-Invest de verwachtingen van PPS ingelost.
Met 3 operationele PPS-projecten (Via-Zaventem, Via R4-Zuid en Via Noord-Zuid Kempen), 1 project in realisatie (Via A11), 2 projecten in aanbesteding (Noord-Zuid Limburg en N60) en een pijplijn van 5 projecten in voorbereiding (Bruggen Albertkanaal, R4 West-Oost, R0 Brussel, Dampoortsluis en N8) is Via-Invest een voorbeeld van hoe PPS kan werken in Vlaanderen.

De ervaring is eerst opgebouwd met een aantal kleinere projecten. Van in het begin werd aandacht besteed aan de standaardisering van de aanpak, het sturen op kwalitatieve projecten, op meerwaarde voor de overheid en op een lange termijn beschikbaarheid van betrouwbare publieke infrastructuur in Vlaanderen. Het PPS-team binnen PMV zorgt ook voor continuïteit en coherentie in de aanpak en verzekert dat de opgebouwde ervaring en de lessons learned worden meegenomen in elk nieuw traject dat doorlopen wordt. De aanpak van Via-Invest geeft ondertussen ook vertrouwen aan de markt en de private sector werkt graag samen met Via-Invest om gezamenlijk, in partnership met de overheid, publieke infrastructuur te verbeteren door middel van PPS.
Dit geeft vertrouwen naar de toekomst om ook de bestaande pijplijn aan projecten verder te concretiseren.

De geraamde projectwaarde van de nog te realiseren projecten samen bedraagt meer dan 1,5 miljard Euro. Deze projecten zullen ook een belangrijke impuls geven aan de Vlaamse Economie. Niet alleen omwille van de investeringen op zich die belangrijk zijn voor de ganse bouwsector, maar ook omdat we hiermee een aantal belangrijke knelpunten in het Vlaamse wegennet wegwerken en zo de congestie op het Vlaamse wegennet helpen oplossen.

Over Via-Invest

De PMV-dochter Via-Invest realiseert openbare werken via publiek private samenwerking. Het elimineren van de ontbrekende schakels in het Vlaamse (water)wegennet en het wegwerken van de capaciteitsbeperkende knelpunten zijn immers belangrijke voorwaarden om een vlotte verkeersdoorstroming te garanderen in Vlaanderen.
Via-Invest werd opgericht op 12 oktober 2006. PMV is voor 51 % aandeelhouder van deze vennootschap. Het Vlaams Gewest houdt de overige 49% aan.

Meer info

Ben Jehaes
 woordvoerder PMV
 M 0495 547 840
 E ben.jehaes@pmv.eu 

Lees meer over dit nieuwsitem

1 2 3 4 5 ... 24